Een reportage van 251tvIndrukken van een zeer geslaagde Kunstroute Heemskerkerduin 2015!Kunstenares Joke Leis

Kunstenares Joke Leis

Dat mooie huis meteen naast camping Geversduin, je bent er vast wel eens langs gefietst of gelopen. Ik (Sanne Valk) heb mij altijd afgevraagd wie het geluk heeft op dat mooie plekje in het duingebied te wonen. Nooit wetende dat ik nog eens bij die mensen op de bank een interview zou hebben. Want Joke Leis (66) woont samen met haar man John Veldhuizen, al 17 jaar op dat mooie plekje in het Heemskerkerduin.

Joke vertelt over hoe ze dit huis in hun bezit kregen. “We woonden oorspronkelijk in Haarlem. Toen onze dochters gesetteld waren, wilden we eigenlijk weg uit de stad. We werkten toen allebei bij PWN, de beheerder van het Noordhollands Duinreservaat. Deze woning kwam vrij en we schreven ons meteen allebei in als geïnteresseerden. En zie daar, we hadden het geluk om als eersten op de lijst te staan. Nu wonen wij al 17 jaar in deze prachtige omgeving. We willen hier nooit meer weg!”

Het wonen in het Heemskerkerduin gaf Joke de stimulans om te beginnen met schilderen. “Mijn vader was vroeger ook kunstschilder, dus het creatieve zat al in mijn bloed. Dat is ook de reden dat ik onder mijn meisjesnaam schilder, als hommage aan mijn vader. Toen we hier net woonden, kregen we met een aantal nare omstandigheden te maken binnen de familie. Om mijn gedachten te verzetten, ging ik schilderen. Ik volgde een basic workshop, maar ging al snel mijn eigen weg. Door te schilderen vond ik rust. Je gaat zo op in je werk dat er geen plek is voor nare of verdrietige gedachten.”

Vele uren zat Joke in de bibliotheek om te lezen over verschillende verftechnieken, soorten kwasten en verf. “Ik ben autodidact en heb mijn eigen stijl ontwikkelt. Mijn schilderijen zijn realistisch, tegen fijn schilderen aan. Mijn inspiratie haal ik uit de prachtige omgeving om mij heen. Ik houd van vogels en begon eerst mijn kippen te schilderen. Van daaruit is het verder gegaan naar kieviten, ijsvogels en andere dieren. Ik maak daarnaast ook wel bloemstillevens voor de afwisseling. Maar de natuur is altijd het thema binnen mijn werk. Ieder seizoen in het duin is anders en brengt zijn eigen inspiratie en charme. In de winter lijkt het hier wel een sprookje als er sneeuw ligt.”

“Ik werk meestal op doek, maar soms ook op hout. Ik gebruik academische kwaliteit acrylverf en soms olieverf. Goede kwaliteit van de producten waarmee je werkt, vind ik noodzakelijk. De kleuren van deze verf zijn heel helder en blijven gegarandeerd goed. Met een klein schilderijtje ben ik 2 à 3 weken bezig. Met de grote werken (1 meter x 80 cm) ben ik een paar maanden bezig. Ik maak van alles maar één schilderij. Daardoor blijven de werken uniek.”

Voor de 6e keer exposeert Joke vanuit haar eigen woning tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin, samen met Wil Post. “Ik woon aan de buitengrens van de Kunstroute, maar dat vind ik niet erg. Als mensen geïnteresseerd zijn, komen ze wel. Of er nou 100 of 500 mensen langskomen, ik vertel graag over mijn werk en passie. Het gaat mij niet om het verkopen van werken. Natuurlijk is het leuk als dat gebeurt, maar dat is niet de reden waarvoor ik schilder. Dus als mensen geïnteresseerd zijn in realistische schilderijen met als thema de natuur, dan is het zeker de moeite waard om langs te komen!”

Tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin stelt Joke haar woning aan de Rijksstraatweg 221 (nr. 4 op de routekaart) open voor het publiek. Haar woning ligt een klein stukje in het duin. Geïnteresseerden kunnen het beste parkeren op het parkeerterrein aan het begin van afslag Camping Geversduin. Van daaruit is het 5 minuten wandelen langs de camping. Het eerste huis na het paaltje is Rijksstraatweg 221.

Locatiehoudster Sylvia Geldermans
Locatiehoudster Sylvia Geldermans

Sinds drie jaar woont Sylvia Geldermans (51) met haar man Ab, zoon Daan, dochter Anna, zeven katten, twee paarden en drie honden in het Heemskerkerduin. Het leek ze wel leuk om hun huis open te stellen voor de Kunstroute. Sylvia nam contact op met de werkgroep, maar wist toen nog niet dat de oude werkgroep wilde stoppen.

“Omdat ik het zonde vond als de Kunstroute zou ophouden te bestaan, bood ik mezelf aan als vrijwilligster. Samen met vier anderen zit ik nu in de nieuwe werkgroep en help ik mee met organiseren. Het is voor ons de eerste keer dat we meedoen, twee jaar terug waren we nog druk met verbouwen.”

Het Heemskerkerduin is voor Sylvia en haar gezin een oase van rust en groen. “We liepen hier altijd al met onze honden. De rust die het uitstraalt en de groene omgeving is heerlijk. Het was altijd al een droom om onze paarden bij huis te kunnen houden. Die droom is nu werkelijkheid geworden. Iedere dag dat ik thuis kom, is een feestje. Wat is er mooier dan je dochter bij huis zien rijden en je dieren zien genieten? Die gezellige en relaxte sfeer van het Heemskerkerduin willen wij graag delen met de kunstenaars en het publiek.”

Dat doen ze door hun woning, stallen en tuin tijdens de Kunstroute op zondag 13 september open te stellen. “We maken er een gezellige locatie van waar de kunstenaars hun kunst kunnen tonen onder het  genot van een drankje en muziek. Een nichtje van ons gaat zingen en onze zoon gaat muziek draaien want die is DJ. Twee kunstenaars gaan hun schilderijen tonen in de stallen en mijn schoonzusje staat met haar beelden op de veranda. Ook is er nog iemand die quilts maakt. Met goed weer gaan we die tussen de bomen ophangen. Hoe gaaf?! Door onze locatie open te stellen voor de kunstenaars kunnen wij ze op die manier een handje helpen. Er worden ruim 2000 bezoekers verwacht. Ik wil dan ook zoveel mogelijk mensen uitnodigen om op zondag 13 september lekker langs de Kunstroute Heemskerkerduin te struinen. Er is veel moois te zien en het wordt ongetwijfeld heel gezellig. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in!”

De kunstroute Heemskerkerduin is op zondag 13 september. Van 11:00 tot 17:00 zijn de locaties open en is het struinen geblazen langs de route. Speciale routeboekjes zijn af te halen bij onder andere Buurtcentrum d’Evelaer aan de Luttik Cie 35. De route gaat langs 22 locaties waar werk te zien is van zo’n 50 kunstenaars uit de omgeving. Van beelden tot houtsnijwerk en van schilderijen tot handgemaakte kralen en quilts.

Kunstenares Jola Geldermans
Kunstenares Jola Geldermans

vrijdag 12-6-2015, was ik (Wendelien) op bezoek in wel een heel bijzonder atelier bij één van onze deelnemende kunstenaars, namelijk de oude theekoepel tegenover het stationsplein van Beverwijk. Ik denk dat dit het oudste pand is dat in dienst is als atelier in de IJmond.

Dat deze bijzondere plek vol historie een bron van inspiratie is, dat blijkt wel uit de bronzen beelden van Jola Geldermans. Al 20 jaar is de theekoepel haar atelier waarin ze me zware bronzen bustes laat zien. Ik ben gefascineerd door de levendigheid van de portretten die vanuit verschillende hoeken ook verschillende emoties lijken te tonen.

Wil je ook haar werk bewonderen? Op 13 september zal Jola exposeren tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin.